Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szepuljunk!

2008.05.07

Napszemüvegek divatja

Az ember lánya azt gondolná, hogy napszemüveget választani kevésbé macerás, mint megtalálni az ideális fazonú farmert, a tökéletesen álló kosztümöt vagy a kényelmes és egyben elegáns lábbelit. Sajnos, ki kell, hogy ábrándítsunk. Tanácsaink segítségével azonban garantáltan meglátod a fényt az alagút végén!

Hirdetés


Ez a divat!

A napszemüveg elsődleges feladata a védelem, de mint a nyár legszembetűnőbb kiegészítője, szezonról szezonra változik. Bár évek óta két változat – a nagy és a még nagyobb – lepte el az állványokat, idén már kevésbé menő a hatalmas, színes és extravagáns forma. Az új meghatározás szerint 2008-ban napszemüvegeink „légiesek és könnyűek, a vonalvezetés friss és letisztult”. Hogy ez pontosan mit is jelent?

Humphrey's
Humphrey’s

 

 

Mango - 3 999 Ft
Mango – 3999 Ft
Azt biztosan nem, hogy eltűnik a palettáról az XXL-es retrokeret, de egyre inkább előtérbe kerülnek a korrekciós szemüvegekhez hasonló kisebb méretű és karcsúbb sziluettek.

A foci-Eb és az olimpia évében a sportosabb modellek is nagyobb helyet kapnak a trendpalettán. Ha csak utcán viseljük a napszemüveget, ne nyúljunk egyből az úszó- vagy biciklisszemüvegek után! A „sport deluxe” kategóriába tartozó „nemesebb” változatokra a kicsi, ovális forma jellemző, amely az oldalirányból beszűrődő napfénytől is óvja a szemet.

Nemcsak a formák egyre visszafogottabbak, hanem a színek is: a legújabb őrület a fehér, amely az egész szezont uralja (nem csak a napszemüvegek esetében). A népszerű árnyalatok közé tartozik még az acélszürke, a kávébabbarna és a földszínek. Egyes részletekben jelen van a harsányabb lila, a smaragd, a levélzöld és a türkiz is.

Jellemző a felületek keveredése is: az extravagánsabb szemüvegeknél egymásba fonódnak a fényes és a matt anyagok, vagy a lakk és a bőr.

A női napszemüvegeken belül is egyre nagyobb teret kap az uniszex pilótaforma és a csillogó luxusvonal, a maga strassz- vagy kristálydíszeivel.

Oakley
Oakley

 

A trenden túl

A napszemüvegek elsődlegesen az UV-sugárzás ellen védenek, speciális UV-szűrő réteggel vonják be a lencséket. Talán nem is gondolnánk, de ha nem viselünk rendszeresen napszemüveget, rövid távon hóvakságunk, kötő- és szaruhártya-gyulladásunk lehet. Később pedig észrevétlenül alakulhat ki a színlátás vagy éjszakai látás gyengülése, vagy olyan krónikus betegségek, mint a kúszóhomály (pterygium), szürkehályog, időskori sárgatestsorvadás, illetve a szem környéki bőr rosszindulatú elváltozásai.

A legjobb, ha optikában vásárolunk napszemüveget, mert itt garantáltan a legmagasabb fokú UV-védelemmel rendelkező darabok közül válogathatunk. Vigyázat, a lencse sötét színe nem garancia az UV-védelemre, sőt a sötét szín miatt kitáguló pupilla még inkább beengedi a káros sugarakat.

Ne vásároljuk meg azt a napszemüveget (bármennyire is jól áll), amelyen nincs konkrét számadat a védelmet illetően. Mire kell figyelnünk? Európában a napszemüvegek sötétségét négy kategóriába sorolják (0–4). Rajta van a CE jelzés, amely azt jelenti, hogy a szemüveg megfelel az Európai Unió szabványának. A legfontosabb viszont az UV-védelem számmal való kifejezése. Keressük az UV 400 felirattal ellátott szemüvegeket, amelyek 100%-os védelmet nyújtanak.

Puma
Puma

 

Oakley
Oakley

 

Mindenképpen menjünk biztosra! 2008. május 14-ig lehetőségünk van arra, hogy napszemüvegünket ingyen megvizsgáltassuk. A Magyar Látszerész Szövetség akciójának keretén belül az ország majdnem 300 optikájában elvégzik a néhány másodperces műveletet, sőt szaktanácsadáson is részt vehetünk.

Szemüvegesként választhatjuk a dioptriás napszemüveget, a kontaklencse és a napszemüveg kombinációját, a korrekciós szemüveg elé csíptethető fényvédő lencsét vagy fényre sötétedő, úgynevezett fotokróm lencsével ellátott szemüveget. A legújabb technológiának köszönhetően már léteznek olyan lencsék is, amelyek már akár két perc alatt teljesen áttetszővé világosodnak, illetve újra besötétednek.

A napszemüvegek nemcsak a káros UV-sugárzás ellen védenek, hanem a nedves úttestről, üvegfelületekről, vízről visszatükröződő fénytől is. A folyamatos, bántó ingerek ugyanis nemcsak zavarják a látást, de a szemünk is hamar elfárad tőlük. Ezért érdemes drágább, polarizált lencséjű szemüveget választani, amelyet kifejezetten a tört fény szűrésére fejlesztettek ki.

Formabontás

Ha nem szeretnél egy pápaszemes kígyóra hasonlítani, akkor válassz az arcformádhoz illő keretet!

• Szögletes az arcod, ha Gwyneth Paltrow-hoz, Demi Moore-hoz vagy Angelina Jolie-hoz hasonlóan a te homlokod is széles, erős az állvonalad, az arcod oldalsó kontúrja pedig függőlegesen egyenes. Válassz olyan napszemüveget, amelynek nem hangsúlyos a kerete, vagy egyáltalán nincs neki. Az arcod így optikailag megnyúlik, kevésbé tűnik laposnak és szélesnek.

Mango
Mango

 

• Szív alakú az arcod, ha Katie Holmeshoz, Jennifer Lopezhez vagy Reese Witherspoonhoz hasonlóan a hajtőnél széles a fejed, a homlokodtól induló képzeletbeli vonal pedig szinte törés nélkül húzható a keskeny álladig. Válassz kerek, ovális vagy lekerekített formát, amelytől optikailag kerekebb lesz az orcád. Felejtsd el a rikító kereteket!

Oakley
Oakley

 

• Ovális az arcod, ha Kate Hudsonhoz vagy Jessica Albához hasonlóan hosszúkás, keskeny, arányos kontúrral rendelkezel. A te típusod a legszerencsésebb, tulajdonképpen bármilyen napszemüveget választhatsz.

Puma
Puma

 

• Kerek az arcod, ha Fergie-hez, Cameron Diazhoz vagy Kirsten Dunsthoz hasonlóan az arcod kontúrja tompa, a nyakad pedig rövid. Válassz szögletes formájú napszemüveget, amelynek a felső keretrésze hangsúlyosabb, így az arcod keskenyebbnek és határozottabb vonalúnak tűnik.

Humphrey's
Humphrey’s

 

Gyerkőcöknek is

A gyerekek számára készített napszemüveg nem egy újabb divathóbort. A kicsik szeme jobban átereszti a fényt – így a káros napsugarakat is –, mint a felnőtteké. Éppen ezért szükséges számukra a fokozott védelem. Legyünk viszont türelmesek, mert a gyerekeknek több idő kell, míg megszokják a szemüveget. A kicsik napszemüvege legyen robusztus, és pontosan illeszkedjen az orrnyergükre. Érdemes olyan keretet választani, amely valamilyen módon „rögzített” – például a fül mögé hajlik a szára, tarkóra illeszthető pántja vagy nyakbaakasztója van. Figyeljünk oda a részletekre: ha a szemüveg nyomja gyermekünk orrát, vagy lecsúszik róla, esetleg nem tetszik neki eléggé, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az első adandó alkalommal lekerül a fejéről, mi pedig elkönyvelhetjük a vásárlást pénzkidobásnak.

 

Hajfestés házilag

Nem sikerült időpontot egyeztetni a fodrászoddal? Kevesebb pénzből szeretnéd megúszni a hajfestést? Egyre jobbak a házi festésre alkalmas készítmények, ám mielőtt nekifogsz, olvasd el ezeket a tippeket!

Hirdetés


A szín kiválasztása

A jelenlegi hajszínedből indulj ki, akkor is, ha már ez is festett. Az aranyszabály: csak kétárnyalatnyit változtass egyszerre, akár világosítani, akár sötétíteni szeretnél rajta. Az ennél drasztikusabb váltás sikertelenséghez vagy a hajad károsodásához vezethet. Mindig próbáld ki a festéket egy rejtett, alsó tincsen, így megkímélheted magad a csalódástól.

Az ősz szálak elfedése

Nem mindegy, hogy a hajad mekkora hányada őszül. A festékesdobozokon található felirat: x%-os őszhaj-fedés, erre utal, még ha szerencsétlen magyarsággal is fogalmaznak. Tehát ha a hajad több mint fele őszül, akkor már az 50%-os fedés sem lesz megfelelő. Általában igaz, hogy a színezők csak néhány ősz szálat képesek eltakarni, a hajszínkrémeket akkor is bevetheted, ha a hajad egynegyede ősz, ám ennél több fehér szálat csak a festékek fednek el.

Színes tincsek

Ha csak egyes tincsek színén szeretnél változtatni, akkor inkább a semleges vagy hideg árnyalatokkal próbálkozz. A meleg tónusoknál fennáll a veszélye, hogy vöröses árnyalatot kapsz, ezért ezt csak akkor válaszd, ha kifejezetten ez a célod.

Inkább legyen több a festék

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor kevés a festék, és ez akkor derül ki, amikor még jó néhány tincs festetlen a fejeden. Ha nem rövid a hajad, szerezz be rögtön több dobozzal! Jó, ha tisztában vagy vele, hogy amennyiben vállig érőnél hosszabb a hajad, vagy nagyon sűrű, vastag szálú, akkor nem lesz elegendő egydoboznyi festék az alapos munkához.


Megfelelő eszközök

A festékekhez csomagolt segédeszközök nem profi kiegészítők. Ha rendszeresen fested otthon a hajadat, akkor érdemes kicsit többet áldozni anyagilag ezekre. Menj el egy fodrászati cikkeket árusító üzletbe, és vegyél ecsetet, valamint festékestálat. A nejlonkesztyű helyett pedig vegyél orvosi gumikesztyűt, ezt a patikákban vagy a drogériákban is megteheted.

Profin ismételj

Ha elégedett vagy a hajad előző festés által megvalósított színével, és csak a lenőtt hajtöveket akarod eltüntetni, légy körültekintő. A lényeg, hogy a friss festés csak a festetlen részét érje a hajadnak, ellenkező esetben más árnyalata lesz a tövének és az aljának. Ha egyedül – egy tükör segítségével – nem tudod ezt megoldani, kérd meg egy barátnődet, hogy segítsen.

 

Őrizd meg az eredményt

Ha kellően gondoskodsz a tincseidről, akkor sokáig élénk marad a színe. A festékek mellé tett kondicionáló feleslegét semmiképpen ne dobd ki, ezt még a következő mosás alkalmával nyugodtan használhatod. Nem elég festett hajra való samponokat és balzsamokat használnod, védekezned kell a napsugarak ellen is. Olyan hajlakkot vegyél, amely UV-szűrős. Ha nem szereted a „belőtt” tincseket, ezért hanyagolod a lakkot, akkor fújd be a tincseidet rendszeresen száraz hajra is alkalmazható fényszűrőkkel.

Feszesít, formál, izmossá tesz!

Feszesít, formál, izmossá tesz!

 

Vajon melyik az a gyakorlat, mellyel hatékonyan formálhatod izmossá a hasad és tüntetheted el a felesleges zsírpárnákat? Most megmutatjuk!


Bármilyen, testalkatod hibáit palástoló vagy éppen előnyös formáidat hangsúlyozó bikinit is választasz, azt el kell fogadnod, hogy a hasad bizony mindenképp ki fog látszódni. Nyilván egy színes kendővel vagy egy lenge tunikával elrejtheted majd tested kényes pontjait, de nem árt egy kicsit más módszerhez folyamodnod, ha önbizalommal telve szeretnél végigsétálni a nyár esti fényben úszó vízparton. :) Lássunk egy olyan gyakorlatot, mely szinte minden alakformáló órán felbukkan, és amit bizony kevesen kedvelünk. A szép, feszes hasizmokért azonban szükség van egy cseppnyi áldozathozatalra! Láss hozzá te is!

A gyakorlat:

Hatékony hasfeszesítés
Hatékony hasfeszesítés

Így hajtsd végre:

 • Válassz kényelmes ruhát, ami nem szorít és nem akadályoz majd a mozgásban. Egy egyszerű melegítőnadrág és egy ujjatlan, laza póló megteszi. Hajad viseld úgy, hogy a gyakorlat során ne zavarjon!
 • Helyezkedj el a talajon hanyattfekvésben egy tornaszivacson, duplán hajtott fürdőlepedőn vagy egy vastagabb szőnyegen.
 • Kezed tedd tarkóra és szorítsd hátra a könyököd, fejeddel igyekezz a plafon felé tekinteni.
 • Az első lépésként mindkét lábad emeld el a talajról 45 fokos szögben: a bal lábad tartsd meg a talaj felett, a jobb térded pedig húzd fel, és igyekezz közelíteni vele az ellentétes oldali, vagyis a bal könyöködhöz. Természetesen a közelítéshez az is kell, hogy a törzseddel enyhén felemelkedj finoman kihajolj a jobb oldalra és a könyököd is közelítsd a térdedhez. Ez a mozdulat lesz az, amitől majd szépen formálódik az oldalsó hasizom!
 • A gyakorlat következő lépése, hogy a lábaid visszanyújtod a talaj felett 45 fokban, és a törzseddel visszaereszkedsz a talajra. A derekad végig szorítsd a talajhoz!
 • Ezután végezd a gyakorlatot a másik oldalra is: lábaid emeld 45 fokban, a bal lábad hajlítsd és közelítsd a jobb könyököd felé, törzseddel pedig enyhén emelkedj és fordulj a bal oldalra.
 • Mindkét oldalra 20-20 alkalommal végezd a gyakorlatot!

Mire figyelj?

 • A gyakorlat során a derekad mindvégig maradjon a talajon, ne emeld fel, mert annak derékfájás lesz a vége! Végezd úgy a gyakorlatot, mintha közben a köldököd akarnád a talajba préselni.
 • Ne szorítsd le a nyakad, lazán nézz felfelé!
 • Minden felemelkedésnél fújd, a leereszkedéseknél pedig szívd be a levegőt!
 • A gyakorlat végén ne feledkezz meg a nyújtásról sem: hanyattfekvésben emeld a fejed fölé a kezed, nyújtózz a talajon a karoddal felfelé, a lábaddal lefelé, nyújtsd a hasizmaid!
Így táplálkozz, ha sportolsz!

Így táplálkozz, ha sportolsz!

 

Aktív életmódot folytatsz, és nem tudod, miként támogathatnád meg mindezt a táplálkozásoddal, hogy a pozitív hatások még inkább érvényesüljenek? Sorra vettük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket.„Az edzéshez sok szénhidrátra van szükségem?”

Edzés során a szervezet a szénhidrátraktárakból fedezi az energiaszükségletét, ám ehhez a napi szénhidrátbevitelt nem kell jelentősen megnövelni. Az egyenletes teljesítmény érdekében annyit azért tehetsz, hogy edzés előtt egy órával valamilyen összetett szénhidráttartalmú és rostban gazdag harapnivalót fogyasztasz, például egy müzliszeletet.

„A fitnesztermekben nagy választékban kínálnak fehérjeturmixokat. Szükségem van ezekre?”

Egy rendszeresen sportoló nőnek a testsúlyához viszonyítva kilónként 1,5 gramm fehérjére van szüksége naponta, az élsportolóknak pedig 1,8 grammra. De ha kellően változatosan étkezel, vagyis elegendő mennyiségű tejterméket, húst és hüvelyes zöldséget fogyasztasz, azzal fedezheted a napi fehérjebeviteledet, tehát felesleges ezt még külön kiegészíteni. Éppen ezért speciális fehérjeturmixok csak akkor ajánlottak, ha különösen intenzív és hosszan tartó megterhelésnek teszed ki a szervezetedet, például maratoni futásra készülsz.

Nagyítás
„Ha fogyni szeretnék, a sportolás mellett a zsírbevitelt is le kell csökkentenem?”

Sokan úgy vélik, hogy az alacsonyabb kalóriabevitel legegyszerűbb módja az, ha teljesen kiiktatják a zsírokat az étrendjükből. Ám ez egyáltalán nem jó ötlet, hiszen a zsírok nélkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez, tehát egy bizonyos mennyiségre mindenképpen szükségünk van belőlük. Arra figyelj, hogy a hasznosak közül válassz, ilyenek például a többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyek nagy mennyiségben találhatóak pl. a lenolajban, a tengeri halakban vagy az olajos magvakban.

„Több zsírt bont le a szervezet, ha üres gyomorral edzek?”

A zsíranyagcsere a reggeli órákban nagyon élénk, ezért kifejezetten ajánlott a reggelizés előtti tréning. Mivel a szénhidrátraktárak az éjszakai alvás után teljesen feltöltődnek, a gyomor azonban üres, ezért ilyenkor a szervezetnek a tartalék zsírokhoz kell nyúlnia. Ekkor azonban nem ajánlott túl intenzíven és hosszú ideig edzeni, csak mérsékelt tempóban.

„Testedzés közben gyakran elhagy az erőm. Ha előtte eszem valamit, kiküszöbölhetem az energiaválságot?”

Edzés előtt egyél könnyen emészthető, magas kalóriatartalmú ételeket, pl. müzlit, müzliszeletet vagy banánt. Ezek gondoskodnak arról, hogy sportolás közben ne hagyjon el az erőd. Müzliszelet vásárlásakor érdemes körültekintőnek lenni, és megnézni, mennyi zsírt tartalmaz a termék. Ha magas a mogyoró- és a csokoládétartalma, az megnehezíti az energiafelvételt. Edzés közben segíthet néhány korty sportital is, hiszen ebben sok a szénhidrát, ami azonnal feltölti a kimerült raktárakat.

„Több zsírt égetek el, ha edzés után nem eszem semmit?”

Sportolás után még órákon át intenzív az anyagcsere, attól függően, hogy mennyire volt megerőltető az edzés. Ilyenkor az energiaraktáraknak újból fel kell töltődniük. Ezért ha fogyni szeretnél, közvetlenül sportolás után nem ajánlatos enni, ám ha az izomzat fejlesztése a cél, érdemes bekapni pár falatot, például energiaszeletet, szendvicset vagy gyümölcsöt.

„Befolyásolja a teljesítményemet, hogy vegetáriánus vagyok?”

A vegetáriánusok gyakran – sokszor nem is tudnak róla – vashiányban szenvednek, pedig a vas fontos szerepet játszik az izomzat energia-anyagcseréjében és segít abban is, hogy a sejtjeink oxigénhez juthassanak. Vashiány következtében nem megfelelő az energiafelhasználás, ami befolyásolja a teljesítményt is. Ezért megeshet, hogy vegetáriánusként gyorsabban elfáradsz edzés közben. A mák sok vasat tartalmaz, ezért egyél belőle minél többet, de segíthet az is, ha vastablettát szedsz, amit ideális C-vitaminnal kombinálni, mert együttes bevitelükkel növelhető a szervezet teljesítőképessége.

Tavaszi zsírégetés futócipőben

Tavaszi zsírégetés futócipőben

 

Itt a tavasz! Válassz a szabadban, friss levegőn végezhető mozgást. Légy részese te is a tavasz első nagy futóeseményének: vár a 23. T-Com Vivicittá Városvédő Futás. Mi ott leszünk! 


Fuss Budapest utcáin!

Éljen a város! Szeresd a várost! Köszöntsd mozgással a tavaszt!

2008. április 13-án a budapesti Margitszigeten gyűlnek össze a futás szerelmesei, hogy a különböző távok közül választva nekivágjanak a kilométereknek. A 23. T-Com Vivicittá Városvédő Futás Magyarország egyik legnépesebb utcai futóversenye. A mindig fantasztikus hangulatban zajló eseményen minden futni szerető ember megtalálhatja a számára legkedvesebb távot, hiszen 3,6 km, 6,5 km és 12 km is választható. A rendezvény azonban a gyaloglók és a Nordic Walkingosok számára is nyitott, őket a 2,8 km-es gyaloglás várja.

A rövidtávok, a Midicittá, a Minicittá és a gyaloglás útvonala a Margitszigeten kanyarog, míg a 12 kilométeres Vivicittá a város legszebb részein vezet keresztül, a futók a Parlament, a Lánchíd látványában is gyönyörködhetnek, sőt a megtisztult levegőjű Alagúton is átfuthatnak.

Aki pedig nem szeretne rajthoz állni a futók vagy a gyaloglók mezőnyében, annak is érdemes kilátogatnia a Margitszigeti Szabadtéri Színpadhoz, hiszen különböző szabadidős programok, és kerékpáros ügyességi vetélkedők várják a szurkolókat és a családtagokat.

Mi a titka Rubint Rékának?

Mi a titka Rubint Rékának?

 

Családanya, elismert aerobiktréner, üzletasszony. Mindehhez még maximalista is, de ahogy mondja, belefáradt már abba, hogy bebizonyítsa: nem olyan, amilyennek a bulvársajtó mutatja. Optimizmusának köszönheti, hogy minden sérelem után talpra állt. Erről és még sok minden másról mesél most nekünk.Egy kávézóban találkozunk, Réka egy hatalmas ajándékkosárral épp egy lábszépségverseny díjátadójáról jön. Ő lett a győztes, aminek őszintén örül, mert mint mondja, még sosem nyert semmit.

Lecserélted a telefonszámodat. Vissza szeretnél vonulni a nyilvánosság elől?

Elegem lett a bulvárlapokból, abból, hogy mindegy, mit mondok, teljesen más jelenik meg. Nem tartották tiszteletben a magánéletemet, azt, hogy az öt óra utáni időszak csak a családomé. Nem egyszer vasárnap este is csörgött a telefonom. A média legtöbbször nem azt a Rubint Rékát mutatja, aki valójában vagyok. Elég volt ebből.

Milyen a valódi Rubint Réka?

Nagyítás


Maximalista, aki igyekszik száz százalékos anya, feleség, edző és nem utolsósorban nő lenni. Tipikus Rák jegyű vagyok, kissé labilis a kedélyállapotom, néha kiborulok. Fontos számomra az érzelmi töltés, a folyamatos megerősítés. Régebben hajlamos voltam önmagamat háttérbe szorítva másokat előtérbe helyezni. De egy idő után rájöttem: hoppá, hol is vagyok én? Ma már tudom, a legfontosabb az, hogy önmagammal harmóniában legyek, mert csak így lehet a környezetemben is minden rendben. Beszélni könnyű erről, megvalósítani már kevésbé.

Gondolom, nem lehet egyszerű ennyi szerepnek megfelelni…

Nagyon nehéz. Van, hogy úgy érzem, nem vagyok elég jó anya. Sosem gondoltam, hogy ekkora felelősség gyereket nevelni. Évek óta eljárok egy légzésterapeutához. Megdöbbentő, hogy az ott feltárt problémák jó része a gyerekkoromból, vagy akár a magzati létemből eredeztethetők! Egy-egy elfojtott érzést, fel nem oldott konfliktust éveken át cipelünk. Ijesztő belegondolni, hogy szinte teljes mértékben rajtam múlik, hogy a gyermekeimből milyen felnőtt válik.
 
Sokan azt gondolják rólad, hogy egész nap edzel, míg a gyerekeidre bébiszitter vigyáz.

Nem a dadáknak szültem, én akarom megélni a gyerekeimmel a nagy pillanatokat. Hetente három-négy alkalommal súlyzózom, kétszer pedig futok, öt vagy tíz kilométert. Ehhez képest korábban napi hat-hét aerobikórám is volt… A testemben rejlik a hitelességem, ezért fontos, hogy odafigyeljek rá.
 
A szilikonkeblek miatt is sok támadás ért…

Számomra óriási stresszt okozott, hogy nagyon kicsi volt a mellem, ezért akartam a műtétet.
Jobban érzem magam így, hogy a saját összekuporgatott pénzemen változhattam át, nem pedig a Norbién.

Mennyire sikerül összeegyeztetned az anyaságot és a munkádat?

Szeretnék jó anya lenni, de a munkámban sem szeretnék lemaradni semmiről. Larát egészen kicsi kora óta viszem magammal mindenhová, csak a kis Norbi születése előtt adtam
bölcsődébe, azért, hogy megtanulja: nem csak rá irányul a figyelem. Szerintem nem szabad, hogy egy szülő a gyermekei rabjává váljon, és mindent a kicsik kénye-kedve szerint tegyen. Sok párkapcsolat megy rá erre. Mi például Norbival minden hónapban kettesben töltünk egy hosszú hétvégét, ilyenkor csak egymásra figyelünk. A gyerekeknek is jobb így, hiszen vasárnap estére szinte kicserélődünk. Amúgy pedig ugyanolyan anyuka vagyok, mint bárki más. Reggel hétkor kezdődik a napom, az országszerte nyíló szépségszalonok, az új ruhakollekcióm és a hamarosan megjelenő dvd ellátnak tennivalóval. Délután négytől a gyerekeké vagyok, jó időben sokat vagyunk a természetben, szeretünk lovagolni is. Lara ritmikus sportgimnasztikára jár, hetente kétszer úszik, de van, amikor eljön velem futni is. A kisfiam kedvenc elfoglaltsága egyelőre a rosszalkodás. Amúgy tiszta apja, mindig bohóckodik, állandóan mosolyog.

Ha már Norbit említetted: milyen férj ő?
 
Norbi nem könnyű eset. Ha valamit eltervez, nehéz kizökkenteni, megy előre, határozott elképzelései és gondolatai vannak, ezekből nem enged, vagy csak nagyon nehezen. Először egymás lelkébe szerettünk bele, csak ezután alakult ki közöttünk fizikai kapcsolat. Olyan a mi házasságunk, mint egy hihetetlenül erős ház, amelynél lehet, hogy egy napon szükség lesz tetőcserére vagy falfestésre, de hiszem, hogy a falak mindig állni fognak.
Kalóriaégetés 30 perc alatt

Kalóriaégetés 30 perc alatt

bullet

Az első napsugarak meghozták a kedvedet a szabadtéri sportoláshoz? Tudni szeretnéd, hogy melyik sportág a leghatékonyabb számodra? Testsúlyod ismeretében összeállításunkból megtudhatod, hogy mennyi kalóriától szabadulhatsz meg fél óra alatt, ha sportolásra a jó levegőt választod.


Fél óra intenzív sportolástól még nem lehet csodát várni, ám ha rendszeresen űzöl egy sportágat és kitartó vagy, pár héten belül látványos lesz az eredmény.

Nagyítás
Lássuk, hogy mennyi kalóriát tudsz elégetni fél óra alatt a testsúlyod függvényében.

Ha 60 kg vagy

25-30 km biciklizés: 380 kcal
1km-es táv lefutása: 395 kcal
Görkorcsolyázás: 220 kcal
Teniszezés: 220 kcal
Lovaglás: 130 kcal

Ha 70 kg vagy

25-30 km biciklizés: 445 kcal
1km-es táv lefutása: 460 kcal
Lovaglás: 150 kcal
Görkorcsolyázás: 260 kcal
Teniszezés: 260 kcal

Ha 80 kg vagy

25-30 km biciklizés: 505 kcal
1km-es táv lefutása: 530 kcal
Lovaglás: 170 kcal
Görkorcsolyázás: 295 kcal
Teniszezés: 295 kcal

A NYÁR, NAPOZÁS,BŐRÁPOLÁS 
        Ha itt a nyár, gyakran már elviselhetetlen a hőség még egészséges ember számára is. Elviselhetőbbé tehető, ha néhány tapasztalatot, javaslatot elmondok.

        A nagy melegben (ha a külső hőmérséklet napokon át 32-38C között van) megnövekszik a szervezet folyadék és sóvesztesége. A víz vesztése (légzéssel, verejtékezéssel) azért emelkedik, hogy a test hőmérséklete állandó maradjon, ne melegedjen fel: hűtés jön létre. A folyadékvesztéssel a sóvesztés is együtt jár: Na, K, Mg, Cl, és hasznos nyomelemek. Ezek pótlására megfelelő az Izotea (nemcsak hányás, hasmenésnél is használható). Pontos só (Mg, K, Na) összetétele, és szénhidrát tartalma ezen veszteségek jó részét pótolja. Kifejezetten meleg napokon felnőtteknek 1 litert, 1-3 éveseknek 2-3dl; 3-6 év között 3-5dl; 6-10 év között 8-10dl lehet más folyadékok mellett az Izotea mennyisége.

        A folyadékvesztés mellett komoly probléma lehet a túlzott napozás. A napégett, „leégett” bőr nemcsak fájdalmas, hanem a kültakaró védelme sérül, az immunrendszert igénybe veszik és a kisgyermekeknél ilyenkor gyakran tapasztaljuk más szervek, főleg a légutak felülfertőződését, középfül, húgyúti fertőzéseket is(!!!); felnőtteknél a húgyúti, felső légúti fertőzések szaporodnak meg gondatlan strandolások után.

        A bőrgyógyászok tapasztalata szomorú: az utóbbi évtizedben bizonyos bőrrákok megháromszorozódtak, amiben a mértéktelen napozásnak, de a véletlen leégéseknek is komoly szerepe van.

        A bőr napégése során a vörös sugarak a „bűnösek”, a rákos elfajulásnál az ultraibolya sugarak a „tettesek”, mert a sejtek DNS állományában okoznak elváltozást. A fényvédő kenőcsök valamelyest védenek, de nem teljesen. Ezért nem javasoljuk délelőtt 11 órától délután 17 óráig a kevés testfelületet takaró fürdőruhában az órákon át való napozást, fürdést. A FOKOZATOSSÁG RENDKÍVÜL FONTOS! Először napozóknál 15-20 perc után ajánlatos pólót, sortot felvenni és árnyékba menni. A fejet, koponyát érő napszúrásról még nem is beszélve, ajánlatos szalmakalap, nyári sapka viselete.

        Visszatérve a napégéses bőrre, ha piros színű, fájdalmas, feszül: első fokú égésnek nevezzük; azonnal hideg vizes hűtés, jó néhány esetnél bevált a Teafa krém. Meglepő módon a kamillát és egyéb gyógynövényeket is tartalmazó Soft line kézkrém vált be családunkban és betegeimnél. A Soft line krém nemcsak kézre, de más bőrfelszínre is jól használható, mert az ún. „vizes” összetevőjű alkotóanyagai gyorsan felszívódóvá teszik, így gyógyító hatása is hangsúlyozottabban érvényesül.

        A másodfokú (hólyagos) bőrnél is elsődleges fontosságú az azonnali hideg vizes borogatás 10-20 perces szünetekkel több órán át. A hólyagokat kikerülve a Teafa és Soft line jól alkalmazható. A hólyagokra Panthenol spray javasolt steril gézlapra fújva, s a hólyagra helyezve. Nagy bőrfelszín (5% felett = 5 felnőtt tenyérnyi felület felel meg 5%-nak) ajánlatos orvosnak megmutatni magunkat. Bármilyen fokú napégéses bőrfelületet ajánlatos TISZTÁN TARTANI, hogy baktériumokkal, vírusokkal ne fertőződjön felül.
        A Soft line krémet a SZÓJA ÉRZÉKENYEK NEM HASZNÁLHATJÁK kisfokú szójaolaj tartalma miatt (Magyarországon viszonylag ritka érzékenység).
Eddig mindkét krémet sok családtagnál, betegnél tudtam alkalmazni szövődmények nélkül (természetesen az allergiákról, érzékenységekről mindenkit gondosan kikérdezek). Bármilyen külső és belső termék használatánál minden munkatársamnak javaslom a gondosságot (!!!), kikérdezést, ha nem biztosak a dolgukban nyugodtan forduljanak szakemberekhez, egés

ALOE VERA – A SIVATAG LILIOMA

 

 

A tudomány közel 300 aloe fajt ismer, de nem mindegyiknek vannak olyan tulajdonságai, mint az Aloe Barbadensisnek. Az aloe sokféle felhasználhatóságán és gyógyerején alapszik népszerűsége amely évezredek óta folyamatosan tart. A XX. Században a növényt kutatni kezdték, mert tudományos magyarázatot szerettek volna adni titokzatos gyógyhatására. Már a harmincas években kiderült, hogy a röntgenterápia okozta sugárkárosodást kiválóan gyógyítja, a bőrproblémát megszünteti. Bebizonyosodott fájdalomcsillapító tulajdonsága is.

Japán kutatók fedezték fel, hogy a növény fájdalomcsillapító, sebgyógyító tulajdonsága a bradikináz enzimnek köszönhető, nem csak a korábban felfedezett szalicilsavnak.

Vírusellenes hatását kanadai kutatók bizonyitották be, mikor az Aloe Barbadensisből nyert antivirális tulajdonságokkal rendelkező aktív molekulát (acemannon) vizsgálták és alkalmazták.

 

Az  aloe vera hatása az immunrendszerre

 

Az aloe verához kapcsolódó tudományos körök szerint tény, hogy az aloe vera ellátja a szervezetet az új sejtek felépítéséhez szükséges elemekkel, és a növény enzimösszetétele alapján az aloe vera megelőzheti a daganatos sejtek kialakulását, fejlődését.

A belsőleg használt aloe vera termékek rendszeres fogyasztása segít a szervezetnek a méregtelenítésben, megelőzi az oxidáló reakciókat ( szabad gyökök), melyek előidézhetnek olyan betegségeket mint a rák.

Az aloe verában megtalálhatók az Alokutin A és B, mely hat a nyirok,- és immunrendszerre, talán így segitve a rákellenes folyamatot. A kutatók bejelentették hogy az Alokutin A és B az immunrendszernek azt a részét aktíválja, amely a vírusok ellen hat. E szerint az aloe vera termékek fogyasztása segíthet megelőzni a vírusos fertőzéseket. Ugyanez az immunfolyamat játszódik le az allergiák esetében is, így azoknak a jelentéseknek, melyek arról számolnak be, hogy az aloe vera rendszeres fogyasztása megfékezi az allergiát, van tudományos alapja.

 

Máig ismert hatóanyagai:

Több mint 200 fajta hatóanyagot tartalmaz, összetétele szinte egyedülálló a növényvilágban. Tartalmazza szinte a teljes vitaminskálát, több mint 20 féle létfontosságú ásványi anyagot, nyomelemet, mono és poliszacharidokat. Esszenciális és nem esszenciális aminosavak, enzimek széles skáláját tartalmazza, melyek a szervezet kémiai egyensúlyát, a sejtmegújulási folyamatot irányítják.

Nem csodaszer! De hozzásegíti az emberi szervezetet az öngyógyítás csodálatos képességének beindításához.

 • Orvosi, egészségügyi felmérések alapján kimutatható, hogy a betegségek 80%-át a rossz táplálkozási szokásaink, leromlott vagy felborult anyagcserénk, a környezeti ártalmak, a stressz, az önpusztító életmódunk okozzák. A megoldást az egyensúly kialakításához, fenntartásához a táplélékként  bevihető, tiszta, természetes anyagok jelenthetik, amelyekkel egészségünket megőrizhetjük, a hiányokat pótolhatjuk, és a betegségek esetleges kialakulását megelőzhetjük.
 • A meglévő betegségek esetében pedig gyorsíthatjuk gyógyulásunkat, erősíthetjük vele immunrendszerünket. Az aloe vera készítmények ebben nyújtanak segítséget, de nem helyettesíthetik a  hagyományos orvosi terápia által előirt gyógymódokat, gyógyszereket.

  Ily módon aloe vera:

 • Erősiti az immunrendszert, méregteleníti és táplálja a szervezetet. Vértisztitó és sebösszehúzó hatása ismert, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító.
 • Vírus és baktériumellenes, gomba és csíraölő. Serkenti és regenerálja a szervrendszereket (vérkeringés, emésztő – és kiválasztó renszer, nyirokrendszer), antioxidáns és véd a szabadgyököktől.

 

Mikor érdemes használni?

Emésztő- és bélrendszeri problémáknál:

 • Normalizálja a bélmozgást, és serkenti a táplálék továbbítását a bélben
 • Serkenti az emésztést, megelőzi a bélgáok kialakulását, mérsékeli a felfúvódást
 • Enyhíti a gyomorégést, stabilizálja a bélflórát

 Immunerősítőként:

 • Kedvezően hat az immungyengeség okozta betegségekre

 Ízületi és reumatikus fájdalmakra:

 • Enyhíti a fájdalmat

Légcsőhurut és asztma esetén:

 • Csillapítja a köhögést, és csökkenti a gyulladást

 Égési sérülésekre:

 • Tűz, fagy, nap és forró víz, elektromosság vagy sugárégések okozta sérüléseknél külsőleg enyhíti a fájdalmat, megelőzi a fertőzést

 Bőrbetegségek gyógyítására:

 • Ekcéma, seborrhoea, herpesz, akné, rosacea, pikkelysömör és bőrgombásodás esetén érdemes a külső használata mellett belsőleg is használni. Nagyon erős hidratáló hatású.

 Egyéb felhasználási javaslatok:

 • Hiányos táplálkozás esetén,  fogyókúra, salaktalanítás kiegészítésére, májregenerálásra, vesekő és epekő esetén.
 • Vastagbélgyulladás esetén, krónikus gyulladások, fertőzések kiegészítő kezelésére
 • Cukorbetegség és magas koleszterinszint kiegészítő kezelésére

ŐSZI BAJAINK


        Gyorsan eltelt a nyár, van akinek munkával, van akinek pihenéssel is, de feltöltődve emlékekkel indulunk az ősznek.
Felnőtteknek és gyermekeknek új feladatok, az iskola; és a bölcsődéseknek, óvodásoknak a közösségek, melyek az ember testét, lelkét, immunrendszerét komolyan megviselhetik.

        Kisded korban (bölcsődéseknél), óvodáskorban a szülőről való „leválás+ is nehéz, ami nagyon gyakran betegségekben nyilvánul meg, a közösségi fertőzésekről (főleg vírusfertőzések) nem is beszélve. Ez nehéz feladat elé állítja az immunrendszert: ami egyébként iskolába jár, tanulja a védekezést a vírusok, baktériumok ellen, de a legnagyobb feladata a megújuló sejtek állandó ellenőrzése, a daganatos sejtek felfedezése, megsemmisítése. Ezt a feladatot már magzati korban elkezdi, és 3 éves korig tanulja meg az első nagy leckét: önmagát, saját sejtjeit, szerveit, szervezetét felismerni. Ha itt hiba történik, a stressz, a környezet hatásai miatt akár immunbetegségek is kialakulhatnak bármely életkorban.
        Ez hazánkban is egyre gyakoribb az elmúlt évtizedben. A test és a lélek harmóniájára, egyensúlyára minden életkorban nagyon kellene figyelni. Ez a lecke 3 éves kortól tovább folytatódik, és az immunrendszer érése felnőtt korra fejeződik fel. Ekkor már könnyebben felismeri a fertőzéseket, megtanult a stressz ellen védekezni, de túlhajszolni nem lehet. Amennyiben ez mégis fennáll, nagyon nagy árat fizet érte az ember.

        Ezekben a feladatokban nagy segítséget nyújthatnak termékeink. Főleg az őszi-téli hurutos fertőzésekkel teli időszakokban.
        1-3 éves kor között a Narosan narancs és áfonya napi 1-2 kávéskanállal erősíti a védekező rendszer sejtjeinek (fehérvérsejtek), enzimjeinek működését a megfelelő nyomelem, vas, magnézium tartalma miatt. A Nahrofit italban a nyomelemek mellett a Calcium és Omega-3 zsírsavak is fontos szerepet játszanak a fejlődő szervezet számára.
        Ezeket 3-6 éves korban is javasoljuk, de adagja 2-3 kávéskanálra emelkedik.
        6-14 éves korban a kínálatunk kibővül a Nahrofit müzlivel (1-2 evőkanállal naponta). Az emelt Ca és Mg mennyisége a csontrendszer és a rohamosan növekvő szervezet nyomelemeit pótolja.
        Felnőtt nőknek a Narosan narancs mellett (1-2 evőkanál naponta) a mensesek alatt az áfonyás multivitamint javasoljuk a vasvesztés pótlására. Mellettük a Nahrofit ital az állandóan megújuló sejtek sejthártya képzésében (Omega-3) játszik nagyon fontos szerepet. Rendszeres fogyasztásával a fáradtság csökken, a központi idegrendszer koncentrálóképessége lényegesen javul.
        Kismamáknak is ajánljuk terhességük 2-3 szakaszában a magzati agy fejlődése miatt.
        Férfiaknak a multivitaminok mellett (narancs, áfonya) a Borsmenta rágótablettát is ajánljuk Szelén, E-vitamin tartalma miatt. Az állandóan képződő hímivarsejtek ún. dajkasejtjeinek működését segítik.
        A szelén (nyomelem) és az E-vitamin hatására ezen sejtek enzimrendszerei jobban működnek, javíthatják a fertilitást (nemzőképességet).
Az Articsóka keserű rendszeres fogyasztásával a májműködés, és ezzel közvetve a hormonrendszer működése is javul.
Ezekkel a termékekkel megelőzhetünk betegségeket, és közérzetünk is lényegesen javulhat. Így jobban toleráljuk az ősz és a tél sötétebb, nehezebben elviselhető hormonjait.

        Just termékeinkből légúti hurutoknál, de megelőzésként is a 31-es gyógynövényolaj és az Eucasol spray javasolt. Antibakteriális hatásuk miatt rendszeresen használom a rendelőmben. Azóta jóval kevesebbet vagyunk betegek asszisztensemmel. Hatása mellett illatát is nagyon kedvelik betegeim.
        A kakukkfű krémet náthánál, de arcüreggyulladásoknál is alkalmazzuk, hatóanyagai tisztítják az eldugult, náthás orrot, arcüreg rendszert.

A MÁJ ÉS EPE MŰKÖDÉSÉRŐL ÉS  A TAVASZI MÉREGTELENÍTÉSRŐL        Tél végén, kora tavasszal sok szervezet kimerül, elfárad részben a kevesebb napsütés miatti „relatív” D-vitamin és a többi vitaminok hiánya, a fűszeresebb, sósabb, zsírosabb téli étkezések, kevesebb mozgás, és a gyakoribb fertőzések, légúti hurutok miatt. Ezeken a problémákon az életmód megváltoztatásával és jó néhány termékünkkel lehet segíteni.

        Az anyagcsere folyamatok irányításáért, végrehajtásáért (FEHÉRJE, SZÉNHIDRÁT, ZSÍRANYAGCSERE), számos vitamin előállításáért, IMMUNGLOBULINOK (=IMMUNRENDSZER SETJEINEK, VÉDŐANYAGAINAK) „gyártásáért”, a fehérje anyagcsere salakanyagainak lebontásáért, a vérzés-alvadásrendszer fontos fehérjéinek elkészítéséért, és még számos „vegyi” folyamatért a MÁJMŰKÖDÉSÜNK a felelős. A szervezetünk legnagyobb „vegyi gyára”. Fontos szerepe van a vas (Fe) és más nyomelemek tárolásában, anyagcseréjében; hormonok termelésében, lebontásában, valamint a szervezetbe a külső környezetből bejutó mérgező anyagok (vegyszerek, permetszerek, festékek, szerves oldószerek belégzés útján kerülhetnek be!), ételszínezők, ételtartósító anyagok; ALKOHOL, NIKOTIN: kevéssé mérgező anyaggá átalakításában. Az egyre növekvő vegyipar termékei nagyon komoly feladat elé állítják a máj úgynevezett detoxikáló (méregtelenítő) működését. Emellett a vírus és bakteriális fertőzések, a napi stressz, helytelen táplálkozás eredménye az egyre gyakoribbá váló betegségek, daganatok kialakulásának.

        MÁJMŰKÖDÉSÜNK javítását a helyes táplálkozással segíthetnénk. Kevesebb sót és fehérjét kellene fogyasztanunk. Egy felnőtt szervezet napi fehérjeszükséglete testsúlykilogrammra számítva 2g (testsúlykilogramm: tehát egy átlag 70kg súlyú ember naponta 140g (14-15dkg) fehérjét ehetne meg). Ebbe a mennyiségbe bele kell számítani a napi kenyér 50%-át, mert egy szelet kenyér 50%-a fehérje; 50%-a szénhidrát. Könnyen ki lehet számolni, mennyivel több fehérjét fogyasztunk a napi megengedettnél! (Gyermekeknél, csecsemőknél más a helyzet: a gyors növekedés miatt csecsemőkorban a legtöbb (3g/tskg); kisded, gyermekkorban 2,5g/tskg a napi fehérjeigény.)

        Visszatérve a felnőttekhez, be lehetne vezetni hetente 1 böjtnapot, ahol kevés fehérjét fogyasztanánk, több zöldséget, rostot vinnénk be a szervezetbe. Ebben nagyon jó segítséget nyújt az ALMA ÉS BARACKÍRÓ: pontos szénhidráttartalma, rosttartalma, könnyen emészthető savófehérjéje, finom íze, megfelelő Ca és hasznos sómennyisége ideális lenne böjtnapokon. Aki még most kezdi, először 1-2dl-t ajánlok + 2-3dl víz, egyéb folyadék mellett; „haladóknál” 3-7dl is javasolt napi 1-2l víz mellett.
Inulin (= polimer fructose) tartalma segít a felesleges oedémák, Na kiürítésében. Lactose tartalma minimális, s ez segíti a vastagbélben az úgynevezett „utóemésztést”, a salakanyag képzés befejezését; lazább, de nem hasmenéses széklet lesz.

        SÓFOGYASZTÁSUNK napi 1,1-1,3g helyett 2-3g (!) között van hazánkban jelenleg. Régebben komoly fizikai munkával (aratók, kohászok, nyári melegben) ez jórészt kiürült, de ma már kevesen végeznek ilyen munkát. Már a kismamáknak is komolyan kell ügyelni a sófogyasztásra, később szülés után a csecsemőtáplálástól fog függeni a későbbi életkorának betegségei. Az anyatej megfelelő összetételű (helyesen táplálkozó szoptatós anyánál!), később a baba főzelékébe 1,5-2 éves korig NEM JAVASOLUNK (TILOS!) sót tenni, mert az éretlen vese nem képes még a felesleges vizet, sót kiválasztani. Amennyiben ezt a tanácsot nem fogadják meg, megalapozhatják a magas vérnyomás kialakulásának lehetőségét. 2 éves kortól javasoljuk a sópótló fűszereket, természetesen „utánsózásra”, amikor megfőtt az étel és levettük a tűzhelyről, mert a forró ételek (oldatok) jóval több sót vesznek fel, mint langyosan vagy hidegen!

        A MÁJ epekiválasztó működését sok gyógynövény is segítheti. A kamillateát mindenki ismeri, mellette a májműködést segítő (szilibinin nevű vegyületet tartalmazó) máriatövis is régóta ismert, de az ARTICSÓKA KESERŰ nemcsak az epe kiválasztást segíti, hanem a máj egyéb detoxikáló (méregtelenítő) működését javítja, gyógynövény összetétele fokozza az oedémák (vizenyők) kiürülését. Így másodlagosan a keringés, szív munkája is javul, csökkenhet a magas vérnyomás. Enyhe vízhajtóként is érdemes fogyasztani.

        Az adagolása: MINDIG KICSI ADAGAL kell kezdeni: 2,5-5ml étkezés előtt és fokozatosan emelhető felnőttnél 10-15ml-re, mert MINDEN SZERVEZETNEK EGYÉNI (!) a gyógynövényekre, gyógyszerekre a reagáló képessége!

A GYERMEKKORI ADAGOLÁSRA PONTOSAN KELL ÜGYELNI. Ha elfogadja az ízét, akkor 3-6 éves kor között 1-2ml!, 6-10 év között 2,5-5ml; 10 év felett 5-10 ml lehet az Articsóka adagja. AMENNYIBEN a fogyasztás után lazább, esetleg hasmenéses székletet észlelünk: néhány napot várjunk és kisebb adaggal folytathatjuk.
        JAVULÓ MÁJMŰKÖDÉS mellett jobb lesz az immunrendszer működése. A vitaminok felszívódása, hasznosulása, a nyomelemek, a vas anyagcsere is regenerálódik, így a szervezet O2 ellátottsága, teherbíró képessége is fokozódik.

        A „méregtelenítő” kúrák mellett érdemes a NARANCS, ÁFONYA, BORSMENTA vagy a NAHROFIT készítményt is fogyasztani.
        ZSÍRANYAGCSERE ZAVAROKBAN, a máj vírusos betegségei után, FEHÉRJE-SZÉNHIDRÁT ANYAGCSERE ZAVAROKBAN, helytelen (túl zsíros, sós, fehérje dús) táplálkozásnál, a vér össz choleszterin és HDL choleszterin szintje is magas lehet. Az étrend, életmód (több mozgás, sport!) változtatása mellett a FIBROSAN tbl, ARTICSÓKA keserű fogyasztásával nemcsak a laborértékek, de a közérzet is javul.

        A ZSÍRTALAN LEVESEK nemcsak finomak, hanem rendszeres fogyasztásuk mellett kevesebb lesz a zsírbevitel: javul a máj, a hasnyálmirigy működése. Családunk rendszeresen fogyasztja ezeket. Gyorsan elkészíthetők, zöldséggel dúsítva kedvenc ételeink közé tartoznak.

        Mindezen javaslatok mellett érdemes többet mozogni, s életkornak, egészségi állapotnak megfelelően valami sportot, edzést választani. Ma már sokféle lehetőség közül választhatunk.
        A mi családunk egészségén sokat javított az étrend, életmód változás. Azóta többet tudok dolgozni, kevesebb fertőző betegséget kapok meg.

Az elhízás okairól és a fogyókúra

 

A természet bölcs: az anyagcsere szabályozását évmilliárdok alatt az evolúció során fejlesztette ki. Minden élő szervezetnek, pontos kémiai, biokémiai, folyamatok szabályozzák az anyagcseréjét. A sejtközpontok a sejtmagban levő DNS, fehérje, szénhidrát és zsíranyagcsere alapanyagainak előállításában játszanak fontos szerepet. A sejt energiaközpontjai, a mitokondriumok állitják elő a sejt müködéséhez szükséges energiát foszfor vegyületek előállitásával.  Minden sejt rendelkezik egy ilyen energiaközponttal. Ezek a „ hőközpontok” az összes élő sejtben megtalálhatók az élővilágban és a szerkezetük egyforma. A szervezet létfenntartásában az egyik legfontosabb sejtalkotó, mert külön DNS állománnyal is rendelkezik, ami öröklődik és az embernél az anyai mitokondriális DNS pontos mása. Azért fontos ennek részletezése, mert sok külső tényező mellett ettől is függ az szervezet anyagcseréje.

Az evolució és a túltáplálkozás mellett léteznek betegségek is, amik komoly elhízással járnak. Minden elhízott embert előbb ki kell vizsgálni, kezelni kell! Csak utána érdemes elkezdeni a fogyókúrát!

Ezen betegségek a következők

Pajzsmirigy alulmüködése miatti elhízás ( a pajzsmirigy az anyagcsere egyik  irányitó hormonális szerve)

A mellékvese és agyalapi mirigy túlműködése(Cushing syndroma) miatti többletsúly

A központi hormontermelő mirigyek: agyalapi mirigyek és az agyalapi magok daganatos, vagy a nőknél 40-50 éves kor közötti a hormonális egyensúly megbomlása miatti másodlagos zavar következtében kialakuló elhízás. Sokszor balesetek, központi idegrendszeri gyulladások miatt sérülnek ezek a központok és ekkor alakul ki az elhízás.

Zsíranyagcsere zavarok (öröklött) miatti elhízás, melyet ha nem kezelnek, könnyen cukorbetegséggé fajulhat, akkor már lényegesebben nehezebb kezelni, a fogyókúráról nem is beszélve!

Psyhogén okok: hiszen feszült, ideges állapotban jóval többet eszünk a kelleténél.

A túlevés gyakrán már kisgyermekkorban kezdődhet. (anya-gyermek kapcsolat:hazánkbanmegrögzött gondolat sok családnál, ha sír a baba, az csak éhség miatt lehetséges!?)

Gyógyszerek mellékhatásai: a tartós szteroik kezelések elhízást okoznak (ízületi betegségek, gyakran asztmásoknál, fulladós kisgyermekeknél alkalmazott tüneti terápiaként alkalmazott szteroidok miatt komoly túlsúly jelentkezik.

A fent leírtak miatt fontos, hogy az elhízás okát mindig tisztázni kell!!

A túltáplálkozás miatti elhízást kicsit könyebb kezelni és egyesúlyban tartani, mint a többit, ha megfelelően eltervezzük az életünket, táplálkozásunkat.

 

A rejtett kalóriákra figyelni kell!!

A modern ipari társadalmakban a félkész és tartosított ételek rengeteg cukrot, nátrium sót és fehérjét tartalmaznak. A legtöbb hagyományos felvágottban a maradék húsokon kivül szójafehérje is van, emiatt jóval több nátrium só, esetleg tejfehérje is található. A fehér kenyerek jó része is szójafehérjét tartalmaz!! A zsíradékok megoszlása is a telített zsírok javára dől el. Sajnos a táplálkozás kultúránkon sokat kellenne javítani. Ne csak akkor kapjunk észbe, ha már baj van, ha a betegségek alakulnak ki. A gyermekeket tanítani kellene a személyes példánkkal a helyes táplálkozásra.

A Nahrin termékek közül bőven tuduk válogatni a kalóriaszegény, ízletes táplálékokból, vitaminokból melynek legtöbbjét még az inzulinos cukorbetegek is fogyaszthatják:

 Nahrofit vanília, kávé,Narosan vitaminok, Borsmenta-zöldtea rágótabletta, zöldségleves, fűszersók, Articsóka, Alma és Barakcíró, Vivi Aloe, junior Vitaminbonbon, Csokipuding.

 

CSOKOLÁDÉ HAB-KRÉM PUDING

Amióta forgalomban van, az inzulinos cukorbetegek kedvence, melyből a gyermekeknek fagylalt készíthető!

Összetétele: tejpor, fruktóz, növényi olajok, növényi keményítő (carragen, guar-liszt, keményítő) kakaópor, aspartam (0,35gr/100gr porban), tojásfehérje.

Elkészitése:

Hab: 1 dl. hideg tejbe ( 3 év alattiáknál gyermektápszerbe) 1,5 evőkanál port 3-4 percig turmixolni. Ha ezt a habot 20-30 percig fagyasztjuk, fagylaltként is tálalhatjuk. 2 dl hab fruktóz tartalma:12,4 gr.

Hideg krém: az arány ugyanaz, mint a habnál, de 1 percig kell lassú fokozaton turmixolni. Gyümölccsel és piskotával is dúsíthatjuk.

Főző puding: 1 dl. hideg tejben 1 evőkanál port elkeverni, majd 1 percig forralni folyamatos keverés mellett, majd gyorsan lehűteni

Főző-krém: az arány és a készítés ugyanaz, mint a pudingnál, hűlés közben kevergessük. Sütemények töltelékeként is használhatjuk. A krém és puding 100 ml-ben 10,1 gr a fructóz.

Csokoládé ital: 2dl hideg tejjel vagy vízzel turmixoljuk össze 1,5 evőkanál port. Kellemes ízű, igazán diétás készítmény, melyet a fogyókúrázók fogyaszthatnak.

 

Válogathatunk bőségesen a diétás készítményekből és még az édességről sem kell lemondanunk!

 

Térjük vissza a fogyókúrára: Aki a fogyókúra gondolatáig eljutott és el is kezdi az első és legfontosabb lépés, a MÉREGTELENÍTÉS!!!

Ha nem így kezdi el, nem várható komoly és hosszú siker. A salakanyagokkal, a belső méreganyagokkal a felesleges Natrium és vízraktáraktól kíméletesen és lassan kell megszabadulni! Ez történhet gyógyteákkal (borsmenta, májvédő teák, csipkebogyó), aki ezeket nem szereti természetes sajtolt, hígított gyümölcslevekkel ( kevés gyümölcs-cukor tartalmú leveket kell választani:alma) vagy tiszta vízzel. Az ásványvizek jó része magas nátrium tartalmú (!!),ezért meg kell nézni a címkén, és a legalacsonyabb nátrium tartalmút kell választani! A folyadék mellett javasoltak az írók ( Alma, Barack), az Affi-line (hígitva, kortyolgatva, egész nap iszogatva), Izo-tea.

A második lépés: az étrend helyes összeállítása. A fehér kenyerek csökkentése, rostdús korpás vagy barna kenyérrel történő helyettesítése, a napi szénhidrát mennyiség ne haladja meg a 180gr-ot felnőtteknél.

Az ételek nátrium sózásának elhagyása főzés közben, ez is döntő fontosságú, mert a nátrium sok vizet köt meg és a sejtek anyagcseréjét is felborithatja, ha túlzott mennyiségben visszük be. A következő a zsíradékok csökkentése: főleg a telített, többszörösen telített (sült-főtt ételek) és a transz zsírok (kenhető margarinok legtöbbje sózott és " hydrogénezett" többszörösen túltelített zsíradékok). Ezeknél a hideg liba- és kacsazsír a legegészségesebb. A többszörösen telítetlen zsíradékok (omega zsírsavak) mennyiségének emelése: lenmagolaj, olíva, kukorica csíraolaj hidegen salátákra öntve. Nahrofit Vanília, Kávé is tartalmazza ezeket az olajakat.

A napi rostfogyasztás megemelése 20-30 dkg-ra a vastagbél " működését" normalizálja. Emeli a vitaminfelvételt, valamint az annyira fontos telítetlen és rövid szénláncú zsíradékok felszívódását, mert helyreáll a normális emésztést-felszívódást segítő baktériumflóra: Lactobacillus, Thermophylus, Bifidus-flóra.

A fehérjék minősége is lényeges: az emberi szervezetnek szüksége van állati és növényi eredetűekre egyaránt, de ezekből nem kell sok. Egy átlagos felnőtt napi szükséglete 1,0 gr/kg. Jelenleg hazánkban ennek háromszorosát fogyasztjuk, ami komoly terhelés a májnak és a vesének.

A harmadik lépés a MINCI A készítmény.

Hatóanyagai:

Chitosan:  Japán Hokkaidó szigetén élő rák fehérje és a páncélja őrölve. Aminosavakban és ásványi anyagokban gazdag: kalcium, magnézium, szilicium. Ásványi anyag tartalma az alapanyagcsere fontos ionjait tartalmazza, a szilicium pedig jó a felesleges folyadék és telített zsírok megkötésében.

Spirulina - növényi algák: aminosavakban, prokarotinban, B, E-vitaminokban, folsavban, biotinban gazdag. Mikrorostot is tartalmaz, mely folyadék megkötő és telítettség  érzetét adja. C vitamin tartalma lényeges. Antioxidáns, erősíti a kötőszövetet, csökkenti a hajszálér vérzéseket.

Alkalmazása: napi étkezések előtt (3-4 étkezést számolva) 1 max. 2 kapszula, lényeges: bő folyadékkal!! 12 éves kor felett és felnőtteknek ajánlott.

Hatásai: csökkenti az étvágyat, aminosavakban, vitamionokban, ásványi anyagokban és mikro-rostokban gazdag. A napi fehérje szükséglet 20-30%-át fedezi. Erősíti a bőr alatti kötőszöveteket.

  

MINCI B késztmény

Keringést, anyagcserét fokozó, koffeint tartalmazó gyógynövényekből álló kapszula.

Hatóanyagai

Zöldtea, guarana kivonat, mate-tea, kola-dió

Zöld tea: Indiában őshonos cserje, kiváló antioxidáns hatású, koffein tartalma háromszorosa a fekete teának. Jó tulajdonsága, hogy sokkal lassabban emeli a vérnyomást mint a kávé. Egyenletesen emeli, ezzel fokozza a vese működését. Ép máj-, szív-, és veseműködésű fogyasztóknak ajánlom!

Mate-tea: Dél-Amerikában őshonos cserje. Élénkítő hatású, koffeint tartalmaz, lassan emeli a vérnyomást, ezzel fokozza a veseműködést.

Guarana: Évszázadok óta ismert és használt kávépótszer.Élénkíti a keringést, lassan emeli a vérnyomást. Csökkenti az étvágyat, a gyomor és bélműködést élénkíti.

Kóla-dió: Dél-Amerikában őshonos fa termése. Nincs köze a cola italhoz. Élinkíti a keringést koffein tartalmának köszönhetően. Csökkenti az éhségérzetet!

A Minci-B kapszulát stabil keringésű, nem decompensált vese-, szív-, és májműködésű felnőttek használhatják. Étkezés előtt - az A kapszula megkezdése után 3-4 héttel - max. 3x1 javasolt. Amennyiben valaki túlsúlyos és magas vérnyomásos, addig nem alkalmazhat Minci-B-t, ameddig nem indult meg a súlycsökkenés (3-4 hónap), és nem normalizálódott a vérnyomása!! Akkor is minimális adagban reggelente javasolt.

Az átlagos és ideális súlycsökkenés havonta 1-2 kg. Ennél gyorsabb ütem nem javasolt, mert ugyanolyan gyorsan vissza is hízhatjuk a leadott kilókat, főleg ha nem változtatunk az étrendükön, életmódunkon.

Ezek a kapszulák nem csodaszerek! A fent leírtakat szükséges betartani a saját egészségük érdekében, így a siker, az egészség tartós marad!

zségügyi dolgozókhoz. Tanulni senkinek sem szégyen.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.